Over

Welkom op mijn website!

Hallo, mijn naam is Marianne Breugelmans (1960), ik ben opgeleid als grafisch vormgever en ben in 2000, na aanvullende Summerschools en workshops, aan de slag gegaan als professioneel kunstenaar onder de naam Arte-Aparte.

Vanaf die tijd maak ik foto-/acrylcollages waarin ik belangrijke fotodetails en textuurmaterialen verwerk in vele lagen acrylverf. Mijn ervaring op het terrein van kunst, fotografie en interieurstyling zie je vaak terug in zo’n nieuwe, mysterieuze compositie van beeld, textuur en kleur. Vaak kies ik als onderwerp architectuur.

De fotofragmenten vormen in deze mixed mediavorm een concreet onderdeel van het kunstwerk. Als een bepaalde afbeelding of foto mijn interesse wekt, ga ik daarmee aan de slag en geef de voor mij belangrijkste onderdelen een prominente plek in het schilderwerk. Deze worden in de compositie op een niet realistische wijze geplaatst, soms verkleind of vergroot, waardoor ik met opzet afwijk van de realiteit en speel met het perspectief. Er ontstaat een nieuw fictief beeld. Soms vormen diverse kleine fragmenten een puzzel tot een nieuw geheel, soms breng ik enkel wat deelfragmenten aan om tot versterking van diepte te komen.

Architectuur, van de oudheid tot nu, inspireert mij al jaren enorm. De diverse vormen van wonen en dus leven, de wijze waarop o.a. kerken en woonhuizen gebouwd zijn, soms sober, soms overdadig, met allerlei sferen, bieden heel veel manieren om te verwerken in kunst. Die grote diversiteit zorgt afwisselend soms voor eenvoud, soms voor veelvoud in fotofragmenten en kleuren. Vooral de sporen van het leven en de aantasting door de tijd, de vergankelijkheid vind ik erg boeiend. Dat zie je ook terug in mijn manier van schilderen en kleurkeuze waarbij ik in gelaagdheid met spatels, rollers en sponzen de verf vermeng tot een doorleefde tint.

Mijn favoriete gereedschappen zijn rubberpenselen. Die hebben een andere veerkracht dan de klassieke paletmessen en je kunt door de verschillende vormen en maten de verf fijn of stevig sculpturen en opbouwen in dunne of juist impastolagen. In mijn kleurgebruik, gebaseerd op de oude meesters, kies ik soms voor rustige, aardse kleuren; een andere keer is de uitwerking contrastrijker. Wat verf betreft, kies ik altijd voor acrylverf: je kunt dan aan één stuk door laag over laag schilderen.

In 2003/2004 heb ik een jaar in het buitenland gewoond en gewerkt. Terug in Nederland was mijn Home-Gallery/Atelier Arte-Aparte een ontmoetingsplek waar ik regelmatig (naast deelname aan kunstroutes, kunstmarkten en in- en externe exposities) diverse activiteiten en kunstontmoetingen organiseerde. Deze activiteiten waren vaak verbonden aan een sociaal-maatschappelijk doel.

Momenteel zit ik even ‘between ateliers’ en werk ik vanuit mijn thuislocatie in de mooie Hanzestad Deventer. Deze woonomgeving met de prachtige oude binnenstad is opnieuw een fijne en eindeloze inspiratiebron.

FB: Marianne Breugelmans, Arte-Aparte

LinkdIn: Marianne Breugelmans

Instagram: MilouMB